Angry Birds: Dari Perspektif Dakwah dan Tarbiyah

shared from :: izzuddin yusuf  @ blog beliau


Angry Birds

salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple

yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal

semuanya suka bermain game ini


tidakkah anda pernah tertanya-tanya?

Kenapa?

Apa yang best sangat game ni?

Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka



sedar x kita...

jawapannya sebab....

Angry Birds....

dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah



1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)

antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban

menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka

iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan

mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri

tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?

sanggup mengorbankan anaknya!

itu bukanlah satu pengorbanan yang senang

menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad



segala-galanya untuk mencapai satu matlamat

menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas



"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."

(At-Taubah 9:111)




2) Amal Jamaie

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh

burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan

malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan

maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah

untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu




3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?

tidak

diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza

setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza

jadi diorang susun

sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu

kenapa?



sebab Saidina Ali mengatakan

"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"




4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?

diorang susun dengan menilai

bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu



maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya

yang reti potong kayu pergi serang kayu

yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu



dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka

untuk detect, apakah kelemahan musuh kita

dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza

bagaimanakah kita ingin menyusun strategi

untuk mencapai ustaziyatul alam

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat





5) Taat

dan sebagai qiyadah

perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang

adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas

dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan


pasti tidak ada orang yang nak main

dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh

jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas




6) Ukhuwah

lastly

kena faham

bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat

itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang

mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya

mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka

kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara




seperti mana kita umat Islam bersaudara

jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya

dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita

daripada musuh yang nampak di dunia

dan juga musuh yang tidak nampak

yang menarik kita ke api neraka


kenapa?

sebab kita menyayangi saudara kita

sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang

kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam



tidak akan wujud game Angry Birds

jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka



begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam

malahan mustahil akan menang gerakan Islam

jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam




"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"

(An-Nasr 110:1-3)



sedarlah

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam

dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna






semua yang korang baca tadi

adalah pengajaran daripada Angry Birds


tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat

iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih

kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza

dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...



"Ukhuwah Teras Kegemilangan"



p/s: credit kepada Zuhri Shin Cork dan Akmal Aliff Nottingham yang sedarkan berkaitan idea yang best ni =)

renung2 kan dan selamat beramal




...................................................................................................................................................................
Angry Birds: From the Perspective of Da'wah and the Tarbiyah





Angry Birds

game one of the most 'legend' of all the Apple apps games

played by my nephew who was 4 years old until religious figures like DJ Hasrizal

they love to play this game


Have you ever wondered?

Why?

What is the game best this?

Posted simple cam, game birds related to the angry green pigs who steal their eggs



So, as  we know ​​...

Because the answer ....

Angry Birds ....

filled with the values ​​and principles of a movement  Da'wah Islamiyah



1) Jihad and Tadhiyyah (Sacrifice)

among the most power features about Angry Birds , for the angry birds are all willing to sacrifice

deliver their soul and body to achieve their goals

rid of the green pigs who like grinning if living at the end of the game

may be a red, blue and green could only hurt yourself

but what about black and white?

black itself willing to blow himself up!

the white man?

Willing to sacrifice his son!

is not an easy sacrifice

send children who are still in the egg to the Jihad



everything possible to achieve a goal

bring down the walls of ignorance strong, to eliminate the green pigs forever ... especially the elders who wears a gold crown



"He bought from the believers themselves and their property by providing them paradise ..."

(At-Tawbah 9:111)




2) Charity Jamaie

I tear down the walls of ignorance is so strong

The angry birds did not act alone

but they will not be able to Istikharah if acting alone

they are united, united their energy, respond in worship

to tear down the walls of ignorance




3) Tanzim (the organization) is organized

but whether diorang main attack hit the first loose je?

not

they so each bird has the ability and sense of different

each bird isti'ab (control) of different

they be collated

Posted go first, then go ahead  Posted

why?



Because Ali said

"Organized falsehood will defeat unorganized truth"




4) Move Muntijah work (work)

how about how they  lose sort of go ahead and loose the go ahead?

They  sort by rating

muntij Just how fast to bring down the walls of ignorance



then each person has different isti'ab, focuses on the advantages

the wood cut away attack  wood

that can destroy rock am crushed stone



and our responsibility, as a qiyadah (head) of their

to detect, the weakness of our enemies

and with all the strength and isti'ab Jundi (military) different

how do we want to strategize

to achieve environmental ustaziyatul

 wrong

to defeat the green pigs had the best bit of energy, and time of the fastest





5) Obedience

and as qiyadah

The most pleasant thing our hearts and our spirit to continue the fight

is if we tell the angry birds attack on, he will go on

and if right, he will go to the right


no one would want to play

and everlasting green pigs will laugh giggle

if qiyadah ordered attack to the right, he went flying over




6) Brotherhood

lastly

must understand the

that the fraternity and the birds that anger is very strong

that is the core and the main pillar of strength them

they are sad, angry, when their brothers stolen eggs

they feel the suffering of their brethren

Indeed the colorful birds were related




Muslims as brothers

if one of our brothers pain / suffering, we also feel the anguish

and we will strive to save our brothers

from the enemies that appear to the world

and the enemy cannot see

our interest to the Fire


why?

Because we love our brothers

The Muslim Brotherhood is indeed missionary preaching is based on love

because of our love for Islam and Muslims



There will be no game Angry Birds

if there is no fraternity and among them



so there will be no Islamic movements

but impossible to win Islamists

if it does not exist, and fraternity and goodwill among all Muslims




"When comes the help of Allah and victory. And you see people scurrying into the religion of Allah. So glorify the Lord and ask forgiveness of Him. Truly, He is Oft-Returning"

(An-Nasr 110:1-3)



realize

God's help will not come if it does not exist and the fraternity and unity among Muslims

and principles of the union is on the 20 by Imam Hassan Al-Banna






everything you just read

is the lesson from Angry Birds


but there is an implicit teaching

that is, if we see the world with a clear Islamic perspective

we will be entering a different world

and we will be able to see what the actual problems of Muslims, so they cannot  win again until now ...



" Brotherhood Core Excellence"


20 comments:

ckzame said...

w0w..haha

AidiL aFiFi said...

haha...

StudeNt_BloggEr said...

haha....Like2..Terbaik

AidiL aFiFi said...

hah,,,thanks bro

ayieLefthanded said...

waaa~suke lah!
ak share ngan blogger laen eh??

AidiL aFiFi said...

haah,,,muna...amik..xde masalah.
silekan ...

sergeant keroro said...

nice one! terbaik!

AidiL aFiFi said...

haha,,,thanks

Cik tikah said...

a'a kan. de btol gak. ehehe...

Syaifuddin said...

meh la join blog gua ... :D

cliEjoker said...

thnx :)

AidiL aFiFi said...

orait sume.haha

ibn suhaimi™ said...

salam alaik...bagus akhi...mudah2an ada saham di sisi Alloh... Allahumma amin..

~min urdunn~

AidiL aFiFi said...

w.salam....trima kasih akhi...insyaALLAH,,,

Azhar Ramadhan said...

pergh...
x prasan pun slame nie..(x pnah maen pun game ni)
ape2 pun...terbaek...

http://azhar-ramadhan.blogspot.com
http://sayasygislam.blogspot.com

AidiL aFiFi said...

haha..biasa lah tuh bro..tpi itulah hebatnya kekuasaan n kehendakNYA

wisata semarang said...

wah keren gan,,,,, :D

mazmiesya (-_-) said...

izin share ye... :-)

Aidil Suhaimee said...

dipersilakan xda masalah...
perkara baik perlu disebarkan

Aisyah Sharif said...

anta kreatif. :O